CHOCOLATE MINT CAKE WITH FUDGE TOPPING [maklang]
sumber : halimah anang (RN)
Bahan-bahannya
200 gram tepung naik sendiri
230 gram mentega/ majerin
220 gram gula kastor
230 gram telur(maklang guna 3 biji telur)
3 gram esen vanilla (1st jer..)
30 gram serbuk koko
50 gram susu segar(maklang guna susu tepung nespray + air suam skit....guna apa yg ada kat umah.)
Beberapa titik pewarna hijau
Beberapa titik esen peppermint(maklang letak 2st)
Untuk Honey Chocolate Fudge:
150 gram coklat masakan
90 gram fresh cream
30 gram mentega
15 gram madu (2 sudu besar)
Cara-caranya
1. Panaskan oven pada suhu 180?C.
2. Alaskan kertas kuih pada loyang pembakar.
3. Pukul tepung naik sendiri yang telah diayak bersama mentega/majerin sehingga menjadi pes yang sebati.
4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga likat. Masukkan adunan ini dan esen vanilla ke dalam adunan tepung yang telah disediakan tadi dan pukul sehingga ia sebati dan kembang.
5. Bahagikan adunan kepada dua. Satu campurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala bahagian lagi satu campurkan dengan pewarna hijau dan esen peppermint.
6. Tuang adunan berselang seli kedalam loyang berukuran 8.
7. Bakar selama 45 - 50 minit.
Cara untuk Honey Chocolate Fudge Topping
- Campurkan kesemua bahan didalam mangkuk cairkan mengguna teknik double boil. Pukul bahan-bahan selama 5 ? 10 minit sehingga fudge menjadi sebati. Fudge yang masih setengah panas boleh anda sapukan diatas dan tepi kek.
sumber : halimah anang (RN)
Bahan-bahannya
200 gram tepung naik sendiri
230 gram mentega/ majerin
220 gram gula kastor
230 gram telur(maklang guna 3 biji telur)
3 gram esen vanilla (1st jer..)
30 gram serbuk koko
50 gram susu segar(maklang guna susu tepung nespray + air suam skit....guna apa yg ada kat umah.)
Beberapa titik pewarna hijau
Beberapa titik esen peppermint(maklang letak 2st)
Untuk Honey Chocolate Fudge:
150 gram coklat masakan
90 gram fresh cream
30 gram mentega
15 gram madu (2 sudu besar)
Cara-caranya
1. Panaskan oven pada suhu 180?C.
2. Alaskan kertas kuih pada loyang pembakar.
3. Pukul tepung naik sendiri yang telah diayak bersama mentega/majerin sehingga menjadi pes yang sebati.
4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga likat. Masukkan adunan ini dan esen vanilla ke dalam adunan tepung yang telah disediakan tadi dan pukul sehingga ia sebati dan kembang.
5. Bahagikan adunan kepada dua. Satu campurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala bahagian lagi satu campurkan dengan pewarna hijau dan esen peppermint.
6. Tuang adunan berselang seli kedalam loyang berukuran 8.
7. Bakar selama 45 - 50 minit.
Cara untuk Honey Chocolate Fudge Topping
- Campurkan kesemua bahan didalam mangkuk cairkan mengguna teknik double boil. Pukul bahan-bahan selama 5 ? 10 minit sehingga fudge menjadi sebati. Fudge yang masih setengah panas boleh anda sapukan diatas dan tepi kek.