Friday 10 June 2011

Sicilian Orange Cake





Resepi nih saya buat dlm bentuk 'cupcake' sebab nak bagi classmate anak sempena birthday anak yang ke-6 tahun..hehheh. Simple sangat dan sedap. Try lahh...


 
Sicilian Orange Cupcakes
(resepi dr emh cupcakes blogspot)



Bahan
250gm butter
200gm caster sugar
4 medium eggs
1 1/2 tsp grated orange zest (me guna 2 biji oren, bau wangi semerbak)
250gm self raising flour (me guna tepung gandum je tp kena add 1 tsp baking powder)
85gm freshly squeezed orange juice (perah je jus dr 2 biji oren td..hihih)




Method :
1- Preheat oven 170'c
2- Butter + sugar (guna mixer) putar sampai kembang
3- Masukkan telur dan orange zest
4- Add the flour. Kacau smpai sebati.
5- Masukkan orange juice
6- Pastu bakar..

Choc Moist Cake



Haa..yg ni sesaje buat utk makan-makan..tetiba angin rajin daa, hihih

Resepi seperti di bawah. Simple dan senang sesangat.

CHOC MOIST CAKE

Bhn A
1 cwn susu cair (guna susu kotak pun bley)
1 cwn butter cair(me guna 1/2 butter, 1/2 minyak masak)
1 cwn air panas
2 cwn gula perang (me guna caster sugar, 1st time guna gula perang rasanya kurang manis)

Bhn B
2 biji telur Gred B
1 s/k esen vanilla
(kacau kedua2 nih dgn garfu pun bley...hhih)

Bhn C (Ayakkan)
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Methods :
1- Kacau bahan A supaya sebati (guna whisker je)
2- Masukkan bahan B. Kacau rata
3- Masukkan bahan C. Gaul supaya sebati
4- Panaskan oven pd suhu 175'c selama 10 minit
5- Bakar. Kalo isi dlm bekas cupcake, bakar dlm 20-25 minit (bergantung pd suhu oven masing2).
Kalo nak senang, bakar dlm loyang kek jer... Yg ni amik masa 45-50 minit

TOPPING :
250gm cooking choc
1 s/b butter/marjerin
1 s/k susu cair

- Panaskan coklat (double boiler)
Bila coklat cair. tutup api. Campur butter then kacau. Masukkan susu cair dan kacau lagi. Okeihh..dah bley salut kat kek..

Talam Gandum



jengg..jengg...jenggg...nih le hasilnya. Penantian satu penyiksaan. Memula ingat x jadi, sib baik x lempar dlm tong sampahh. Okeih..bg yg berminat utk cuba..bawah nih ada resepi. Buat jgn x buat hoccayyyyy...

KUIH TALAM GANDUM

Bhn :
Bhg. bawah :
2 1/2 cwn tpg gandum
1/2 cwn gula pasir
1 1/2 cwn gula merah (1/2 kg gula merah + 2 cwn air = masak, sejukkan dan tapis)
4 cwn santan cair

Bhg atas :
4 cwn santan pekat (1 biji kelapa jer..)
1 1/2 cwn tpg gandum
2 sudu kecil garam


Cara :
1. Satukan adunan bhg bawah. Blend. Masuk dlm loyang dan kukus dlm 20 minit (yg nih saya kukus hampir 1 jam..maklumler 1st time buat, igtkan x jadik..isk)

2. Sediakan bancuhan bahagian atas. X payah blend. Guna whisker je. Dah sebati, tapis dan tuang atas yg dah masak tadik. then kukus lg 1/2 jam.

p/s carikkan2 bhg bawah tu dgn garfu sblm tuang bhg atas supaya dia akan berlekat nanti..