Friday 10 June 2011

Talam Gandum



jengg..jengg...jenggg...nih le hasilnya. Penantian satu penyiksaan. Memula ingat x jadi, sib baik x lempar dlm tong sampahh. Okeih..bg yg berminat utk cuba..bawah nih ada resepi. Buat jgn x buat hoccayyyyy...

KUIH TALAM GANDUM

Bhn :
Bhg. bawah :
2 1/2 cwn tpg gandum
1/2 cwn gula pasir
1 1/2 cwn gula merah (1/2 kg gula merah + 2 cwn air = masak, sejukkan dan tapis)
4 cwn santan cair

Bhg atas :
4 cwn santan pekat (1 biji kelapa jer..)
1 1/2 cwn tpg gandum
2 sudu kecil garam


Cara :
1. Satukan adunan bhg bawah. Blend. Masuk dlm loyang dan kukus dlm 20 minit (yg nih saya kukus hampir 1 jam..maklumler 1st time buat, igtkan x jadik..isk)

2. Sediakan bancuhan bahagian atas. X payah blend. Guna whisker je. Dah sebati, tapis dan tuang atas yg dah masak tadik. then kukus lg 1/2 jam.

p/s carikkan2 bhg bawah tu dgn garfu sblm tuang bhg atas supaya dia akan berlekat nanti..

No comments:

Post a Comment