BAHAN-BAHAN ::
125gm + 1 sudu besar tepung kek
1/2 sudu kecil garam
60gm mentega/butter
110gm gula halus
1 biji telur saiz A
1/2 sudu kecil esen vanila
120ml susu segar
1/2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu kecil pewarna merah
1/2 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil baking powder
LAPISAN CHEESE
200gm cream cheese philadelphia
1 biji telur
60gm gula halus
1 sudu besar jus lemon
CARA-CARA ::
1- Panaskan oven 170'c
2 - Satukan susu segar dan jus lemon dalam 5 minit.
3 - Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
4 - Dalam mangkuk lain, pukul mentega hingga berkrim. Masukkan gula, pukul hingga sebati dan diikuti telur dan esen vanila.
5 - Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco.
6 - Masukkan tepung dan campuran susu segar bergilir-gilir ke dalam adunan mentega.
7 - Satukan cuka dan baking powder di dalam bekas lain. Biarkan hingga berbuih, masukkan ke dalam adunan kek. Kacau secara kaup balik
8 - Masukkan ke dlm loyang. Sebaiknya alaskan loyang tersebut utk memudahkan kita mengeluarkan kek dr loyang nanti.
9 - Bakar selama 30 minit (bergantung kepada oven masing-masing).
LAPISAN CHEESE ::
1 - Putar cream cheese hingga berkrim dan masukkan gula. Gaul hingga sebati.
2- Masukkan jus lemon dan putar.
3 - Asingkan 2 sudu dan tambahkan sedikit pewarna merah. (utk buat corak di atasnya)
4 - Stlh membuat corak, bakar selama 30 minit pada suhu 150'c.
No comments:
Post a Comment